Rejection doesn't hurt, expectation does. Lie doesn't kill, denial does. 'Forget' doesn't heal, 'Forgive' does

Thursday, 17 December 2015

Give Me Your Skincare Review !!

Assalamualaikum :D wawahhh makin rancak mood aku harini nk tulis blog. This is my second post for today. Tetiba trfikir topik menarik nk cerita ... okay so lets started it !!

JERAWAT ????!!!!!! ANDWAEEEEE T.T



Okay aku tahu jerawat ni satu benda yg digeruni gila oleh semua orang especially perempuan.. Ye dok ? Sape je tk nak muka flawless, licin, putih mcm artis korea kan.. Tapi, cuaca juga mempengaruhi kulit kita. Malaysia ni panas, lainlah Korea huhuhu...  Insecure habis bila muka dah penuh dengan jerawat. I lose my self- confidence seriously UGHHH .. Dah tumbuh kat muka tu satu hal, nak bunuh lagi jerawat tu. Dah bunuh pstu ada tapak peninggalan pulakk aihh... macam2. Syukurlah sesiapa yang muka floles tu eh ~.~
                                                                             .
                                                                             .
Aku ni salah seorang mangsa kezaliman jerawat. Tak silap, jerawat dah minat dengan muka aku ni sejak darjah 6 lagi kot. Faktornya mungkin sebab hormon juga kuikuikui... Menggerutu habis time tu. Tapi, aku still bersyukur (alhamdulillah) sebab jerawat yang timpa aku ni bukan jerawat yang menyakitkan mcm jerawat batu tu. cuma memburukkan pandangan jelah hmmm... Pejam celik dah lebih kurang 4 tahun kot muka aku tak sesuci time baby dulu :P.. Sebelum ni, memcm produk aku guna mcm Garnier, Safi lah bla bla... tapi takde kesan pun. Degil sgt jerawat ni !!

so, APA TINDAKAN AKU ?

Sekarang ni, aku dalam proses nak hilangkn semua jerawat tu. Aku dah decide nak pergi klinik pastu doktor pun bagi ubat antibiotik (doxycycline) untuk bunuh kuman, acne gel (T3 Mycin) dgn Vitamin C. Baru 2 minggu cmtu aku consume dgn sapu ubat tu. Bolehlah nampak kesan juga :) . Cuma kena sabar lah untuk mostly heal. Rawatan ni kena berterusan pstu kalau  stop  tak boleh tiba2. Slow by slow.


Doxycycline

ACNE PRONE SKIN CLEANSER ?                                                                                                      

Currently, aku guna 2 cleanser. First, aku guna Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Next, aku guna Hada Labo AHA/BHA Face Wash  . Tapi, aku prefer Hada Labo lagi kot sbb ada salicylic acid :) . Doktor mmg tak bagi pakai apa2 powder atau krim skrg ni. Cuma sapu T3 Mycin tu je. so muka dah gelap sikit huhuhu sbb tak protect dari sunlight. Emm tak kisah lah, asal licin .
.
.
Aku cadang nak try Bio Essence Tanaka White Day Cream nanti kalau muka dah ok sikit. Yelah nak cerahkan balik huhu.. APA REVIEW KORANG PASAL PRODUK NI ? OKAY TAK ? OILY KE ? BREAKOUT ? [ PLEASE GIVE ME YOUR REVIEW ABOUT THIS PRODUCT ] Write comments down below :)
.
.
Incase, aku alu-alukan sangat kalau korang nak share pengalaman korang in treating acnes, effective skincare or good tips. Komen je kat ruang bawah tu ye :) Lagipun, aku tengah mencari skincare paling selamat pstu organik untuk acne prone + sensetive skin like mine. Peh pehh harap sangat post ni tak hambar. I need your suggestions to achieve a flawless skin .. HELP ME :) Thanks :) bye.. May Allah bless you always 
-2016 's Mission-





52 comments:

  1. dear
    meh klik sini http://finurzcreations.blogspot.my/2015/09/3-langkah-untuk-kulit-cerah-berseri.html

    mana tau berminat :)

    ReplyDelete
  2. for me stock2 korea tu diorang plastic surgery..and tak dinafikan diorg bnyak makan syuran+buahan..sbb tu laa diorg x gemuk and semuanya cantik je~

    petua nak flawless?
    okey sejujurnya muka aku x bnyak sangat jerawat ada memang ada tapi x nampak..hihi..
    first of All..aku gemar cakap pasal mainan otak..bunyi pelik kan?senang citer don't get stress..kalau stress berlambak keluar jerawat kat dahi*serius aku tak tipu

    then banyak minum plain water..ikut apa yang di syorkan lah..

    mungkin itu je kot..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh.. saya ada terbaca jgk yg body pun dorg ada surgery wahh advance betul kan.. betul jgk kata awk stress tu punca jerawat kat dahi. tpi, kalau saya mmg ada masalah penghadaman tu yg dahi jdi sasaran hehehe.. haa btw, thanks a lot for the useful tips :) nice to know u

      Delete
    2. sama-sama..
      thanks sudi nak kenal saya..hihi

      Delete
  3. sama la kita, bila ada jerawat terus tak konfiden. biasanya jerawat datang kalau tak jaga kebersihan muka sangat and faktor macam stress bila musim exam TT___TT

    mungkin ni tips dah biasa dengar tapi saje nak share :-)
    - jgn lap muka guna tuala lap badan
    - pastikan sarung bantal bersih
    - jangan pegang jerawat, picit apatah lagi kan hahaa
    - sapu madu kat jerawat atau parut dia. tapi ni saya buat time jerawat teruk je. biasanya saya guna green tea punya tea bag and sapu kat muka.
    - hari2 cuci muka guna pencuci muka
    - whitening product yang utk halang pigmentasi punya membantu untuk pudarkan lagi parut. pnah try garnier punya yang warna kuning tu both cream and pencuci and berkesan utk saya. tp tak tau la cara ni bagus ke tak hoho

    tu je la kot hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul sgt kata awk. bila exam pstu mls nk cuci muka pun mmg naik. Tips 1 tu saya mmg buat hm yg kedua tu jrg sikit sbb buka bila nk basuh cadar sekali. ha yg ketiga tu sumpah payah gila saya nk elakkan. ni serius hehe. next tips tu tk prnh try sbb saya tk tau mana nk dpt pure and raw honey. cuci muka tu saya tk prnh tinggal pula hahaha.. Ohhh btw thanks for the useful tips eh :) nice to know u . haa awk boleh spread this post sbb kalau boleh saya nk dptkan lgi bnyk tips and review. thanks a lot :)

      Delete
  4. Hai awak. Salam perkenalan dari saya :)
    Tengok entri awak yang ni saya jadi berminat pulak nak tinggalkan komen.
    Dulu saya pun mangsa jerawat yang kronik jugak, masa zaman sekolah menengah.
    Parut kawah macam bulan tu jangan cakap la. Huhu. Sedih bila belek muka sendiri kat cermin.

    Ni antara tips penjagaan kulit wajah dan badan yang saya amalkan :
    1. Banyakkan minum air kosong/mineral sekurang-kurangnya 2 - 3 liter sehari
    2. Amalkan pengambilan supplement ( dulu saya amalkan supplement Satin Skinz Premium + K Colly )
    3. Jangan tinggal rutin harian skincare ( seelok-eloknya guna skincare yang less chemical)
    4. Rajin pakai mask sekali seminggu dan juga scrub muka

    Ermm apa lagi eh? Rasanya tu je kot yang saya amalkan. Hopefully it works to you :)

    ReplyDelete
  5. hai, salam perkenalan juga :).. haa mesti lega kan muka dh okay semula. mungkin awak boleh suggest skincare yang awk guna ? tpi mask tu jrg sgt saya pakai. last pun tahun lepas kehkehkeh ha yelah sbb mahal huhuhu skrg saya tgh consume vit c je. btw thanks a lot for the useful tips eh.. kalau boleh, share lah post ni sbb saya nk dptkan lg bnyk skincare review. Nice to know u :D

    ReplyDelete
  6. Saya pon muka berjerawat jugakk huhu jeles tengok orang kulit licin.Sekarang ni tinggal parut tapi jerawat tu adalah jugak tapi tak banyak macam dulu dah faktor hormon mungkin?

    saya selalunya pakai mask seminggu sekali.Mask yang saya pakai ni memang berkesan dekat kulit muka saya,boleh baca review dekat sini http://ehhzafirah.blogspot.my/2015/09/reviewsasatinnie-platinum-white-truffle.html

    Sebelum saya cuci muka saya basuh tangan pakai sabun dulu hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh mungkin. haa tk prnh tau pula psl mask tu tp nmpk menarik.. hehehe btw thanks sharing . nice to know u :)

      Delete
  7. Hi, kalau nak review yg mantap pasal skincare yg awak guna, saya prefer awak tanya kat twitter @twt_kecantikan :)

    pendapat saya, kalau boleh elakkan consume produk yg ada chemical substances especially yg jenis kena makan sbb yg jenis makan ni dia akan ada long time side effect dalam badan. apapun carilah produk yg disahkan KKM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh saya selalu usha twt_kecantikan tu. best sgt kat situ bnyk tips. ohh saya consume vit c with rosehip. dkt farmasi pun ada. btw, thanks for sharing your opinion :) nice to know u

      Delete
  8. qila guna mcm mcm dah huhuhu sorry cant help u that much tp qila guna himalaya & now guna cetaphil oily cleanser :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh... cetaphil oily cleanser tu lagi mahal kan tp ok lah kalau berkesan kat kulit awk. btw thanks for sharing :)

      Delete
    2. ha ah mahal. so qila takjadi pakai hahaha. qila guna garnier! :D yg pure active pomegranate warna orange. kalau yg warna kuning lemon tu mcm tak menjadi. sbb dia whitening, but not preventing acne.

      so for now qila back to garnier! :D hihihihi. sometimes kena try and error jugak kan cleanser ni. tak pun takyah pakai pape. ha senang. pakai natural remedies. pastu jaga makan, jaga dalam inshaallah luaran superb! wuhuw.

      Delete
    3. Ooooh btw pls dont use local products. Rajinkan diri follow and baca @twt_kecantikan plS hihi. Sebab ramai gila review Dna*s, Tabit*, Nour*in, etc etc which are all local products yg sangat kejam. Bukan apa, meleis punya perangai kan. Nk cepat kaya apa semua, diorg bubuh paraben merkuri.

      Bila pakai sumpah menjadi. Memang sesungguhnya flawless.... But once you STOP? Habis. Breakouts. Hancussss. Sad truth. Ramai sgt girls review dkt twitter hm :( *pls delete comment qila ni hahahahaha sbb ni secret antara kita hikhik*

      Delete
  9. Mcm kwn kite, kesian dier kulit byk jerawat smpai kena jumpa pakar kulit. Yg kelaka, doc ckp dier dlm perubahan hormon, huwaaa, bru nk mmbesar agaknyer dier tu, hewwww. Erm, mcm kita, kita xtwu nk suggest awk ap, sb smpai skg kte just mkn Vita-C Shaklee utk kulit kita. Alhamdulillah okay. Kalo skincare, kita pakai Desi Damayanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh hahaha ... ramai jgk org bg review psl shaklee tu.. Desi Damayanti ? tk prnh dgr pula hehehe.. btw, thanks a lot for the sharing :) nice to know u

      Delete
  10. Hi, untuk skincare. the best is you have to try it yourself, sebab setiap org ada different type of skin. & kalau boleh jangan guna yg ada chemical, mercury, & bahan2 terlarang. elakkan untuk beli online, sebab bahaya, awak taktau samada sesuai atau tak (tapi kalau nak try, its okay, give a try) then try pencuci muka yg based dia apricot (recommended by few people yg before this ada masalah jerawat). lastly, cadar sarung bantal jugak faktor jerawat naik. take care of yourself girl. :)

    ReplyDelete
  11. yes sebelum ni saya ada try satu local product (kbnykannya rebrand erghh) ni pstu dh stop, tu yg muka berjerawat fuh mmg serik.. skrg ni pakai ubat doc je pstu dh elok sikit ha alhamdulillah hehe.. haa thanks for the tips :) take care too

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,, hai :) sepanjang 15 tahun hidup, nik takde masalah kulit. muka, tangan, kaki, takde.nik cuma minum air kosong setiap dua jam, sebelum tidur minum air dan bangun pagi pun minul air(tanpa gosok gigi). so nik rasa minum air kosong banyak2 macam tu memang membantu. sebab nik tak pakai pencuci muka.time rajin je pakai.tu puk, sekali sebulan kot..haha nik harap dapat membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah pehh simple betul rutin nik tpi mungkin nik jenis kulit normal kot hehe. btw thanks for the tips :)

      Delete
  13. review pencuci muka? saya pun tak tahu mana satu bagus sebab pakai semua hasil sama je...kira takde apa-apa kesan..(mungkin sebab jenis kulit kot!)
    banyakkan minum air masak...
    tapi kadang bila rasa muka dah lama tak cuci, pakai pencuci muka Gamat Emas je..
    Okaylah...muka pun takde masalah sangat..
    membantu tak? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. saya minum je air masak tp saya kena mkn sayur lg bnyk kot huhu.. btw thanks for the tips :)

      Delete
  14. Hai sis ^^ tak tahu la nak cakap macam mana pasal Bio Essence Tanaka White Day Cream tu sebab tak pernah pun ambk peduli produk tu hehe ==' tapi kulit saya pun dulu licin but since tahun lepas 2014 , saya Form 4 , makin banyak pulak benda asing naik atas muka ni . Jerawat tu naik sebulan satu ats sebab tut . Tapi whitehead mcm tu banyak la jugak :( time tu tengah guna OXY . Dan waktu bila ntah Anis ada baca article tntg bahan2 yg kurang sesuai utk kita guna jadi pencuci muka dan kawan2 ckp OXY tak la bagus pun . Jadi , Anis ambik inisiatif untuk berhenti dan cuba produk lain , jadi sekarang ni Anis gunakan NANO WHITE FRESH . Anis pilih produk sebab dia sesuai untuk semua jenis kulit , berminyak ke kering ke normal , semua boleh pakai . Dan dia guna bahan2 organik . Memang best waktu wash muka guna NANO ni , rasa muka berangin , dan lepas tu moisturizer dia pulak dalam bentuk gel, mmg sepatutnya moisturizer elok dlm bentuk sebegitu , takpun macam air , kurang sesuai kalau sesuatu produk moisturizer dia dlm bentuk cream . haa itu je kot . moga membantu sedikit , mungkin nanti Anis boleh la buat satu entry khas pasal NANO WHITE FRESH

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai :) awk boleh try Aloevera Vietnam Mask utk whitehead tu. serius berkesan sbb saya pun guna hehe.. ohh OXY tk prnh try plk tp ada org ckp muka mkin teruk bila guna :/ Nano White pun saya dgr ada org ckp okay. huhu confuse ... emm papepun thanks for the review.. jgn lupa tag saya kalau dh buat entry tu heheheh. nice to know u

      Delete
    2. ye terima kasih jugak atas suggestion tu , insyaAllah kalau bila-bila Anis buat review pasal tu Anis tag ye :) nice to know you too my dear :)

      Delete
  15. kalau nak hilangkan parut kat muka sy guna timun. insyaallah, hilanglah wlaupun sikit. tapi, kalau guna kayu manis, tak pasti, sebab ada kwn guna, terus teruk muka bila jerebu. maybe ikut jenis muka atau cuaca. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh haah mungkin tp haha tk prnh try hehe.. thanks for the tips :)

      Delete
  16. sy pun tak tahu nak rekemen apa kat awak. betul laa tu apa yg blogger lain cakap. guna produk yg less chemical. sekarang banyak produk2 skincare kat pasaran. yang siap dgn serum, toner, krim malam, krim siang semua tu. sy tak nafikan mmg ada yg bagus. sy pun salah sorang yg cepat terpikat dgn iklan dan tagline cepat putih tuu hahaha. at the end of the day muka sy naik jerawat yg mana jerawat tu mmg taknak hilang weyh serius. kalau pakai apa2 produk pun cuma boleh mengurangkan supaya tak jadi lebih teruk. then sy give up dan try produk kat kedai biasa jual je. sekarang sy pakai fair&lovely anti marks yg tutup kaler hijau mint tu. jerawat belum fully hilang tapi so far makin ok laa dgn penggunaan fair&lovely tu. yg peliknya sy pakai pencuci muka je takde pon tenyeh krim malam siang toner serum tu semua. jerawat pun berkurang. rasa kelaka pun ada duit habis beratus sbb try skincare mcm2 yg hot kat online tu but at the lastnya fair&lovely jugakkk yang bagus! kahkahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah hahahah kelako baca kisah awk. nmpknya tagline fair & lovely betul2 berkesan lah eh hahaha.. tapi, serius saya TAKKAN pakai local product lg hmm kisahnya sama mcm awk.. skrg saya guna produk yg paraben, fragrance free. tu lg selamat. haa btw thanks a lot for the review ;)

      Delete
  17. Assalamualaikum wbt. Dulu muka ana teruk juga. Jerawat + parut + muka berminyak. Banyak tukar product. First pakai babies blink, ada kesan tapi bila tinggal dalam 2 3 hari, naik jerawat. Sekarang try pakai dollys pinky. Alhamdulillah, berkesan. Sebab ada kandungan alpha arbutin. Alpha arbutin paling berkesan untuk putihkan kulit. Tapi untuk sampingan, ana sapu lemon + madu hari-hari. Kadang-kadang lemon + madu + olive oil. Kena rajin, tak rajin memang susah nak dapat kesan yang kita nak. Ana selalu makan madu sama. Dan guna tuala khas untuk muka sahaja kalau nak lap muka. Jangan lupa bismillah sebelum pakai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :) .. babies blink tu tk silap saya ada mercury hehe tk pstilah .. wahh semua organik em bagusnya awk. btw, thanks a lot for the tips tau. semoga muka awk nnt okay balik eh :)

      Delete
    2. Mungkin juga and tengok dia punya day & night cream pun ada lebih kurang produk collagen plus vit e. Alhamdulillah, in shaa Allah. Aamiin :)

      Delete
  18. sy dh stop pakai produk muka tau, huhu..last kena allergik sebab pakai produk muka ape tah..terus naik jerwat..lpas tu g klinik. dia bagi sabun ape tah, alhmdulillah dah ok..
    skrg ni x pakai pncuci muka pun..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa woww natural beauty gittew hehehe

      Delete
  19. Hai Farah :)
    Em, first nak bagitahu sebenarnya, kalau nak pilih pencuci muka yg bagus, pilih yang sesuai dengan remaja mcm awak. sebab remaja, collagen dlm kulit muka awak masih banyak :) Saya pakai safi, 1set. Alhamdulillah lebih berkesan. Jerawat pun naik bila time pms je. Kulit lebih baik drpd dulu alhamdulillah :) If awak nak try pape pencuci muka, tahu cara penggunaan dengan betul, inshaaAllah berkesan. Selalu tak berkesan sbb penggunaan yg salah :)

    Adios :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. And saya ada consume vitC shaklee. VitC memang banyak bantu untuk kulit kita. Cuba awak try :D

      Delete
    2. hai :) ohh macam tu..oklah kalau safi sesuai dgn kulit awk ha sbb saya tk prnh pakai satu set hehe.. lgpun safi dh bnyk kan range produk dia. next time kot. insyaAllah ada rezeki nnt boleh try. btw thanks a lot for the tips. nice to know u :)

      Delete
  20. assalam farah, biasanya jerawat ni sebab muka berminyak. so saya suggest guna ameyra beauty. pencuci dia memang bersihkan muka bersih gila-gila. krim dia pula hilangkan parut

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. awk, sbnrnya saya prnh pakai produk tu then saya stop jerawat naik pun sbb produk tu ha just nk inform je btw thanks :)

      Delete
  21. Jom try set jerawat shaklee. In sha Allah, merawat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah :) btw thanks for the tips

      Delete
  22. tips :
    byk minum sky juice , kata cikgu Sya .. dlm 3 botol besar . so muka awak insya-Allah melecun . sbb nanti pori-ii pon hilang sekali . Sya pon tgh cuba .

    produk :
    senior Sya ada pakai wonder glow muka dia memang jadi flawless aka glow hahaha . insyaAllah benda ni membantu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha okay saya try minum air bnyk tu eh. so far saya tk berani nk pakai produk cmtu ha btw thanks a lot for the good tips ;)

      Delete
  23. saya pakai dollys pinky, saya pun before this muka ada jerawat juga. saya pakai tu, and banyak kan minum air masak juga la, tapi saya prefer air mineral semulajadi tu. hehe. then, bnyk kan beriadah. mungkin hormone tak stable.

    ReplyDelete
  24. Salam dik.
    Akak nak share jugak la, akak ni bkn kategori muka berjerawat sbnrnya. Tp lps brsalin anak no 4 dec lepas, muka akak trus naik jerawat. Maybe hormone x stable ke apa. 1st akak beli praventac, lepas dah bli bru perasan yg x recommend utk breastfeeding so akak stop. Now tgh consume body shop, tea tree collection utk blemished skin, ada salicylic acid jugak. Plg suka yg creamy wash tu sbb x over dry rasa lembab je. Apapun makan kena jaga, bykkan minum air kosong.

    ReplyDelete
  25. I more to the main pakai apa yang ada style but now I just use honey to wash my face and scrub once per month

    ReplyDelete
  26. hahahaha tak taulah bab jaga kulit ni. Aqu pun kulit problem jugak. T.T

    ReplyDelete
  27. Hi! Fatin ada buat post pasal My skincare review. http://fatinathiraofficial.blogspot.my/2015/12/my-skincare-review.html

    ReplyDelete
  28. ermm, pakai nourain and consume supplement. :)

    ReplyDelete